ПВЦ-то (поливинилхлорид) е един от най-използваните изкуствени материали. Материалът е издръжлив при различни атмосферни условия, трудно запалим, устойчив срещу химикали и корозия. Лесно се обработва и е лош топлопроводник. Като се добавят стабилизатори, боя, омекотител и др. качествата на материала могат да се напаснат към изискванията. Балатумът можете да закупите на ролка или под формата на плочки (квадрати) в най-различни цветове, шарки и декори.

Поставянето му е лесно и може да се направи и от начинаещи, само трябва основата да е гладка и чиста. В повечето случаи покритието изцяло се залепя за основата. В случай, че не могат да бъдат избегнати ръбове, се препоръчва спояване (посъветвайте се с майстор!). Балатумът е особено подходящ за мокри помещения като алтернатива на керамичните плочки. Тези от вас, които не искат да губят ефекта на теракота могат да използват балатум, който се фугира подобно на стандартните плочки. Друг вариант са настилките с подложка от специален материал за омекотяване и изолация. Според това как се поставя, балатумът може да бъде много траен и здрав, или пък мек и удобен за стъпване.

ПОСТАВЯНЕ НА БАЛАТУМНИ ПЛОЧКИ

Балатумът може да бъде поставен върху всякакъв под, който е сух, чист, равен, не се рони и е здрав. Внимание: тъй като балатумът е водонепропусклив, може под него да се образува влага, която да се застои. Ето защо е необходимо преди поставянето му подът да бъде много добре изолиран. Основата също така трябва да е изчистена от прах, мазилка, мазнини, боя и т.н. Каменните, песъчливи и циментови подове трябва да бъдат добре изолирани с подходящ материал.

За да се прецени необходимото количества балатумни плочки, се изхожда от средата на стаята към стените и се преброяват първо целите парчета, след което се набелязва и колко части са необходими. Частите трябва да са поне ? от цялото парче, както и срещуположно поставените в различните краища на стаята трябва да нямат голяма разлика в ширината. По този начин стаята ще придобие цялостно завършен вид. При по-трудни пространства (не типични разположения) се препоръчва преди да сложите балатума да скицирате отделните парчета на милиметрова хартия и след това да пренесете схемата с помощта на линии. Последната може най-лесно да изготвите с помощта на шивашки метър.

При следващата стъпка се залепят парчетата балатум като по ръбовете са необходими няколко удара с гумен чук, за да се закрепят по- добре. Отрежете краищата така, че да остане разстояние от 3 мм до стената, тъй като при промени в температурата балатумът може да се разшири. Изрязването трябва да стане с макетен нож. Използвайте подходящ линеал, най-добре метален. За да не нараните пода е добре да подложите стара, ненужна вече дъска.

След като се поставят всички парчета, фугата по края се запълва или с акрил, или със силикон. Излишното уплътнение трябва веднага да се забърше с мокър парцал. На преходите между различните помещения и съответно различните подови настилки се поставят подови лайсни. Ако подовата настилка преминава от едно помещение в друго без прекъсване, тогава те не са необходими.

В случай, че покривате с балатум само една част от стаята, тогава е необходим подходяща ивица за краищата.

Внимание! Не се препоръчва да се поставят два слоя балатум един върху друг, тъй като много често избива лепило по ръбовете и образува тъмни петна, които не могат повече да се отстранят. Друг недостатък на подобно полагане е, че двата слоя балатум слепват толкова силно един с друг, че когато се опитате да премахнете горния слой се отлепя и долния. За да избегнете това може да използвате предлаганите специални материали за разделяне на двете повърхности.

Поставянето на балатум от ролка е аналогично на поставянето на мокети. Много е важно добре да се подготви пода. За да не се получат вълнички и набъбвания, трябва подът да е много добре изравнен, тъй като балатумът следва дори и най-малките неравности. Във всеки случай има специални разтвори , които спират разпространението на влага.