Историята на тапета започва в древен Китай, първо, защото в Китай е създадена хартията и второ, защото китайците лепели оризова хартия на стените на къщите си още около 200 г. пр. Хр. Те украсявали панели от оризова хартия с ръчно нарисувани птици, цветя, религиозни символи и пейзажи. В Европа най-ранният фрагмент на тапет е открит на греда в колежа “Кристи” в Кембридж, Англия и датира от 1509 г. През 1599 г. във Франция е основана гилдия на хората, които се занимавали с лепене на тапети, макар че за целта тогава се използвали малки платна за декорация.

Вече е очевидно, тапетите триумфално се завръщат.

Тапетът е познат вече стотици години и дори да ни се струва, че не се е променил много, истината е друга. Противно на всеобщото схващане, тапетът се развива и еволюира с изминаващото време. Днес новият му имидж се налага толкова бързо, че довчерашните скучни и банални тапети с още по-банални десени, вече са почти забравени. Кое е това, което направи новите тапети по-търсени и популярни от всякога? Ами с тях може да се постигне всичко – от очарованието на античната мазилка до екстравагантния ултрамодерен дизайн, при това с изключително лесни методи и средства. Тапетите могат да преобразят всяка стая. Нещо повече – изборът е толкова голям, че дори е доста трудно да се спрете на някой от тях.

Безбройни са ефектите, които могат да се постигнат чрез тяхното комбиниране, поставени хоризонтално, вертикално или дори диагонално. Но има и още плюсове. Новите тапети освен с атрактивен дизайн печелят и със свойствата си. Пропускливите, нетъкани материали не хващат плесен във влажните зони на стената. Миещата повърхност лесно се поддържа чиста. Те са плътни, здрави, устойчиви на външни наранявания и светлина.

Тапетите имат две основни предназначения – за обществени сгради и за дома.

Най-популярното приложение на тапетите е за дома, като предимство при тях е, че те са по-лесни за залепване в сравнение с тези за обществени сгради. Друга основна разлика е в многообразието: докато в жилищните интериори на практика може да се експериментира смело и всичко е подчинено на вкуса на дизайнера или собственика, в обществените сгради правилата са по-строги и търсенията се ограничават в по-семпли варианти. Друг е въпросът с помещенията за обществено ползване, където умишлено се търси провокация и силно внушение.

Там идеите надхвърлят многократно представите ни, но целта си струва – тапетите изиграват съществена роля за крайното възприятие. Много популярни в последно време са стените, решени с дигитални тапети. Усещането за тапет се губи, тъй като образът надхвърля размерите, с които сме свикнали да асоцираме хартиените ролки. На практика всяко едно хрумване, колаж и компютърен образ могат да бъдат „прехвърлени” върху стената, за да разчупят визията и представите ни.

Ретро тапетите са една от основните интериорни тенденции за 2008 г.
Със сигурност ние всички имаме спомени за тапетите от дните на нашето детство. Днес добрият стар тапет се завръща „пременен”, за да… впечатли и провокира. Той изглежда различно, въздействащ с оригинални, текстури, десени и ярки цветове. И тези, които някога са имали афинитет към него, днес имат реалния шанс да демонстрират отново невероятните му възможности.
Актуалните цветове са от меко деликатно кремаво, неутрални оттенъци, egg dug (цвета на черупката на патешко яйце), шартрьоз (бледезелен цвят) до елегантните сенки на изгоряло оранжево, дълбоко кафяво и китайско червено.

Мотивите се срещат във всевъзможни комбинации, апликации и арт хрумвания – от ръчно нарисувани флорални мотиви до традиционно подчертани дамаски и съвременни многоцветни райета. С тапетите обликът на стените излиза далеч извън границите на стерeотипа, защото изкуството и модата са фактори, които дават своето отражение. Докато по-ранните тапети съответстват на стиловете при гоблените, днес модните тенденции се включват и тапетът става все по-различен. Аналогията със стила на дрехите, технологиите и много други тенденции в днешно време е много пряка, тапетите започват да отразяват вкуса и настроението на собственика на дома. С неимоверния напредък на технологиите методът за принтване на тапети също се усъвършенства и докато доскоро се използваше предимно офсетов печат днес все по-популярен е дигитално принтваният тапет. Не се заблуждавайте, дигиталният тапет няма нищо общо с загубилия слава фототапет, украсяващ стените ни като единствена възможна алтернатива.

Уникални тапети, тапети по поръчка – вече е възможно да се насладите на любимата си картина, заемаща цялата стена в дневната или на спомена от най-хубавата ви ваканция… всичко, което може да се улови с камера, може да се превърне в тапет. Дори и да нямате дигитално копие на снимката, която искате да превърнете в тапет, всякакви съмнения относно качеството и крайния продукт са лесни за преодоляване, защото можете да получите мостра, от която се вижда качеството на бъдещия тапет.

ПОЛЕЗНО:
От какво са изработени тапетите

Първата крачка при избора на тапети е материалът. Тапетите са изработени от най-различни видове материали. Когато избирате тапети, прочетете внимателно етикета относно спецификациите, свързани със залепването и почистването.

Релефни (щанцовани)
Материалът, от който са изработени, е текстурирана хартия, която може да е нарисувана, почистват се лесно, залепват се лесно, покриват стените перфектно.

Фабрични
Това са тапети на текстилна основа, залепват се трудно, а за почистването им е необходима специална паста.

Flocks
Тези тапети са с шарка с кадифено подобен релеф върху хартия или винил, средна сложност при почистване, трудни са за залепване. Не всички видове са миещи се и лесни за поддръжка.

Фолирани
Материалът на тези тапети обикновено е хартия с металически отблясък. Лесно се почистват, но трудно се поставят. Добавят блясък към помещението, като отразяват светлината, но могат да се поставят само на стени без дефекти и недостатъци.

Grass-cloth
Изтъкани са от дълги растителни нишки, трудно се почистват, трудно се поставят, и трябва да се използва определено лепило, за да се избегне пропускане. Трудно се отстраняват от стената.

Винилни
По-голямата част от основата им е винил. Лесно се почистват, залепват и премахват. Предпочитан избор за бани. Търсете тапет с ленена или памучна основа за помещения с висока влажност.

Variovlist Basic (ERFURT) – нови технологии при тапетите осигуряват възможност за лесен и сравнително чист начин за обновяване на дома. С тях е възможно да се направи безпрашен ремонт, като се изгладят и покрият дефектите, чрез тях се “грундира” стената, за да може след това да се декорира с тапет или да се боядиса. Те са еластични, непропускливи и влагоустойчиви.

Rauhfaser ( ERFURT) – друга разработка в сферата на тапетите дава възможност да изгладите неравностите и да прикриете пукнатините. Материалът се състои от няколко пласта хартия, с вплетени в нея дървени частици. Подходящ е за вътрешна и за външна употреба. Той не се къса и чупи и поради това може да се използва за покриване на пукнатини по стените.

Обръщайте внимание на десена
Десенът на тапетите определя ефекта, който искате да получите. Основна характеристика на десена е начинът, по който основната щампа е разположена.
Хоризонтален десен прави стаята оптически по-широка. В някои къщи таваните и стените може да не сключват перфектен прав ъгъл. За да се направи това по-незабележимо, избягвайте тапети с хоризонтални мотиви.
Вертикален десен – таваните изглеждат по-високо. В някои къщи стените не са под прав ъгъл или перфектно вертикални. За да направите това по- незабележимо не се препоръчва да използвате вертикално десенирани тапети.

За и против тапетите грундирани с лепило
Производителите на тапети са подобрили процеса на поставяне на тапети, като са създали няколко различни вида тапети.
Тапети, предварително грундирани (подготвени) с лепило. Използва се воден или фабричен активатор, за да се активира лепилото.
Самозалепващи се тапети (тип стикер), които не изискват лепило, вода или активатор. Вие просто отлепвате основата и лепите на стената.
Негрундирани тапети – това са тапети, които нямат лепило (грунд). Тези тапети са известни като сухи тапети. Изисква се лепило за залепване. Трябва да се използва тапетно лепило, препоръчано от производителя.

Колко е лесно да се свалят?
Нещо основно, което трябва да имаме предвид, е възможността за сваляне на тапетите. Много от грундираните или самозалепващи се тапети лесно се отлепват и свалят. Не грундираните тапети са по-трудни за премахване.

Въпроси, на които трябва да се отговори
Изборът на тапети е нещо повече от избор на цветове и шарки. Винаги четете внимателно етикета, където е отбелязано какъв е видът на материала, от който са изработени, начина на залепване и степента на грижите за поддръжка, която се изисква. Следва списък на термините, които трябва да търсите на фабричните етикети. Термините ще ви помогнат да ограничите търсенето си в огромния избор на пазара.

Дали тапетът е:
Устойчив срещу замърсяване? – Подходящ за кухни, коридори, детски стаи.
Миещ се? – Подходящ за детски стаи и коридори.
Влагоустойчив? – Подходящ за бани.
Грундиран? – Не се нуждае от лепило, а само от вода.
Самозалепващ се? – Няма нужда от лепило и подготовка преди лепене.
Лесни за сваляне и отлепване? – Подходящи, ако лесно си мените вкуса.
Текстурирани? – Скриват недостатъците на стената