Основата на ламината са дъски, които се свързват със специална дървена свръзка. Отгоре са покрити с декоративен слой, който наподобява дърво или мрамор. Декоративният слой се състои от твърда и издръжлива на износване пластмаса.

Ламинатът се поставя много лесно дори от начинаещи, в повечето случаи има т. нар. click-система. Тази система е на основата на самофиксиращо се съединение на ламинатните плоскости. След съединяването частите повече не могат да се отделят. Чрез пречупване и раздвижване все пак може да ги отделите без да ги повредите.

Продължителната популярност на подовите настилки от естествено дърво подтикнаха и навлизането на един нов вид ламинат – ламинат с горен слой от естествена дървесина. Основната му структура е като останалите ламинати, само че вместо декоративния слой има слой фурнир, който е дебел около 1 мм.

По този начин този вид подова настилка обединява много предимства на ламината и паркета. Към тях спадат преди всичко тънкия слой за вграждане, който позволява да се направи гладък преход към подова настилка с плочки, също така повърхността е доста издръжлива и трудно наранима. Заради акустиката се препоръчва ламинатът да се реди само върху добре звукоизолирани повърхности.