Под мокет се разбират всички текстилни настилки, които покриват цялата стая, т.е. от стена до стена или дори повече помещения. Има най-различни видове мокети според начина на производство и производителя, ето защо те са много приложими (с изключение на мокрите помещения). Предлагат се в ширина от 70 до 500 см.

Най-използвани за производство на мокети са изкуствените влакна, като техният дял възлиза вече на около 80%. Наред с полиамид, полиестър, полипропилен и други, се произвеждат и мокети от вълна, памук, кокос, сезал и дори животинска козина.

Най-разпространените техники на производство са тъкане и тъфтинг (иглонабит филц). При тъкането се свързват две или повече влакна в едно, които се преплитат като във верига.

При тъфтинга влакната се набиват с помощта на хиляди наредени една до друга игли в предварително подготвен носещ материал. Когато иглите се отстранят, влакната остават фиксирани в основата. По този начин се образува първоначално свободна примка в основния материал, която впоследствие се фиксира посредством латекс от долната страна на мокета.

В зависимост от вида си, мокетът може да се залепи изцяло към пода (при мокети с основа от латекс) или да се закрепи само на места с двойно залепяща лента (при мокети с текстилна основа). За да разберете кой е от двата начина е по-подходящ за избрания от Вас мокет, може да се посъветвате с компетентен служител на bauMax.

За да бъде ефективно поставянето при цялостното залепване е необходимо влагопоглъщащите повърхности (циментов под и други) да бъдат предварително изолирани, например чрез обработка с грунд.

В първата стъпка мокетът се опъва в стаята и се оставя да престои известно време, за да може много добре да улегне върху пода. След това се изрязва по краищата много внимателно и точно, без да правите големи фуги, тъй като те се заличават в последствие много трудно.

Обърнете особено внимание на областта около вратата, прозорците, ъглите и т.н. Евентуално закрепете с двойно залепваща лента мокета след изрязване, за да не се размести при последващото залепване.

В следващата стъпка нанесете обилно количество лепило с четка върху пода, като го разпределите равномерно. Нанесете лепило и по цялата нелицева част на мокета, след което изчакайте 5-10 мин. докато се изпари. След това мокетът трябва да се постави внимателно върху намазания с лепило под и да се натисне силно (евентуално може и да се отвие от ролка). Работи се в посока от врата по дължината на цялата стая докато не бъде залепена цялата настилка.

При частичното залепване се опъват в паралелни ивици двойно залепящи ленти по цялата дължина на мокета. По принцип разстоянието по между им не трябва да е много голямо, като на места, където се предполага,че ще се минава често се препоръчва да се постави допълнително лента. Препоръчва се, с цел по-лесното отстраняване на мокета след време, да се оставя разстояние между ръба на мокета и първата ивица лента.

Възможно е на преходните места към другите стаи мокетът да бъде се повдига с крак при минаване. Ето защо трябва на всяко място, където се срещат две различни настилки да се сложи преходна лайсна. Подходящи са само дюбели и винтове (пироните се вадят лесно). В случай, че настилките са на различни нива, може да използвате и специално предназначените за това лайсни за различни нива.

Первазите се предлагат от дърво или изкуствени материали. Продуктите от дървен материал създават повече уют, но могат да се използват и U-образни лайсни от изкуствен материал, върху които се залепят саморъчно изрязани ивици от мокета. Тях можете да закупите в най-различни цветове, подхождащи на Вашия мокет.

Приятна работа!