тапети

Лепило за тапети

Какво лепило за тапети да изберете зависи от вида тапет. Тънките леки тапети се лепят и с рядко лепило, тежките тапети с гъсто лепило. Обърнете внимание на препоръките на производителя.

От голямо значение е разбиването на лепилото на прах в студена вода без да се образуват бучки. След 30 минути сместа е готова за употреба.

Някои тапети се нуждаят от специално лепило, например рауфазер тапети. При някои е необходимо да се смесят лепило за тапети с 20% дисперсионно лепило: текстилни и винилни тапети. Изолационни тапети и алуминиеви изолационни тапети (зад радиатори) се лепят с лепило за стиропор.

Рязане на тапети

Изрязвайте дължината на тапетите с 5 – 10 см в повече от височината на стаята. При шарки, които се разминават трябва да се има предвид допълнителното разстояние за да паснат шарките.

Тапети с шарки

При тапети с шарки трябва да се внимава за разстоянието, на което се повтарят шарките. На гърба на всеки тапет са написани числа, напр. 50/25. Числата означават, че подредбата на шарките се повтарят през 50 см и че трябва да се оставят 25 см след отрязване, за да съвпаднат. При шарки, които трябва да бъдат на една линия се лепи без оставяне на допълнително разстояние.

Приятна работа!