При избора на паркет естествено трябва да имате предвид няколко основни неща – мястото, за което го купувате (дали е подложено на интензивна експлоатация), бюджета, с който разполагате, и трайността на паркета, която зависи от вида паркет.

Структурата на слойния паркет е два, три или няколко слоя дърво, залепени един за друг.

Най-повърхностния слой паркет е от по-качествено дърво с дебелина 3-8 мм, а всеки следващ слой е разположен на 90 градуса спрямо предишния, което осигурява неговата здравина.

Този вид паркет може да се намери на пазара в готов за инсталиране вариант, лакиран и оцветен. Той може да се освежава до три пъти, а структурата му е устойчива на деформации.

Вариантите за инсталиране на слойния паркет са посредством залепване или като плаващ под. При ламинирания паркет най-повърхностния слой е от твърд изкуствен материал (ламинат), който покрива микрофилм.

Микрофилмът представлява снимка на истинско дърво, което имитира дадения ламиниран паркет. Следват пласт HDF и най-долният слой, ламинат, който предпазва HDF.

Предимствата на ламинирания паркет са неговата износоустойчивост, голямото разнообразие на цветове ( у нас в момента се предлагат около 150 цвята), лесен и бърз монтаж, възможност за експлоатация веднага след инсталирането, облекчена поддръжка и ниска цена.

Но той също е чувствителен към влага, има по-кратък живот в сравнение с естествения паркет и не подлежи на реновиране – когато се износи, трябва да се подмени с нов.