Теракота е общо название за голям набор от продукти, които се различават по качество, характеристики, външен вид и цена. Може да става дума за керамични плочи от глина, порцелан, стъкло и т.н. или естествен камък като гранит или мрамор, тук същ спадат и плочи от корк, ПВЦ или текстил. Важни критерии за избора са ниво на износване, стабилност и устойчивост срещу механични и химични влияния (напр. сапун и средства за почистване).

За външни части като входове, балкони и тераси са необходими студоустойчиви плочки, във вътрешните части този фактор почти няма значение. Керамичните повърхности трябва да имат висока издръжливост срещу износване – от класа 4- и според предназначение също и защита срещу подхлъзване. Определено ниво на сигурност срещу подхлъзване гарантират и каналчета, пъпки, и специални матирани повърхности. Повече подробности по тази тема можете да прочетете в съответния наръчник за домашния майстор.

Когато става въпрос за плочки не, това описание не включва керамичните плочи. В повечето случаи те са в размер 50 х 50 или 40 х 40 см. За да няма монотонност при полагането на по-големи пространства, могат да се използват плочи в различни цветове и да се наредят в различни мотиви.